Kvalitet inom vård och omsorg

Kvalitet inom vård och omsorg kan beskrivas och mätas på en mängd olika sätt eftersom kvalitet som begrepp definieras och upplevs olika beroende på vem uttrycket används av och i vilket i sammanhang.

En klient, brukare eller omsorgstagare kan uppleva kvalitet på ett helt annat sätt än hur tex en vårdgivare beskriver kvalitet eller hur tex Inspektionen för vård och Omsorg (IVO) bedömer en verksamhets kvalitet.

Reglering av kvalitet

Utförare av vård och omsorg måste ha ett kvalitetsledningssystem enligt Socialstyrelsens SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete enligt SoL, LVU, LVM och LSS.

Statliga myndigheter har till uppgift att styra, skapa regelverk och driva på för att kvalitet inom vård och omsorg ska bli bättre men även för att det ska bli mer klart och tydligt vad kvalitetsbegreppet innebär. Det finns även privata organisationer som spelar en viktig roll när det kommer till att utveckla och definiera vad som krävs för att en verksamhet ska anses bedriva sitt arbete med god kvalitet.

Några av de viktigaste av dessa myndigheter resp. organisationer är:

  • Socialstyrelsen, ansvarar för att ta fram författningar och föreskrifter.
  • Inspektionen för vård och Omsorg (IVO), ansvarar för tillståndsprövning och uppföljning av verksamhetens kvalitetskrav.
  • Arbetsmiljöverket, ansvarar för att ta fram föreskrifter som har inverkan på verksamhetens kvalitet genom föreskriften om systematisk arbetsmiljöarbete som bidrar till att skapa en god arbetsmiljö.
  • Almega Vårdföretagarna, ansvarar för att medlemsföretagen uppfyller stadgade kvalitets- och transparenskrav.

Kvalitet definieras enligt 2 kap. 1 § SOSFS 2011:9 på följande sätt:

...att en verksamhet uppfyller de krav och mål som gäller för verksamheten enligt lagar och andra föreskrifter om hälso- och sjukvård, socialtjänst och stöd och service till vissa funktionshindrade och beslut som har meddelats med stöd av sådana föreskrifter.

Sveriges Vårdgivare

Trots att det finns en bred mångfald av myndighet och organisationer som anser att vård och omsorg ska bedrivas med hög kvalitet förekommer det fortsatt allvarliga brister i kvalitetsarbetet och omsorgstagarna/brukarna löper risk att fara illa. Därför finns Sveriges Vårdgivare.

Sveriges Vårdgivare är ett privat initiativ vars syfte är att via analys av allmänna handlingar, information och data, granska företag och organisationer verksamma inom vård och omsorgssektorn i syfte att kunna göra en bedömning av huruvida ett företag eller organisation med god sannolikhet, eller ej, följer de olika lagar, regler och förordningar som råder.

Resultatet av granskningarna finns att tillgå på varje vårdgivares individuella profil.